top of page
Av. Yakuphan Türkmen

TRAFİK KAZALARI SONRASI MADDİ ve MANEVİ TAZMİNAT

Trafik kazaları meydana getirdikleri sebeplere göre üçe ayrılır: ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazaları. Ölümlü, yaralamalı veya maddi hasarlı trafik kazaları sonucu maddi veya manevi bir çok zarar meydana gelmektedir.


Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonrasında istenebilecek bazı tazminatlar ve giderler: destekten yoksun kalma tazminatı, tedavi ve hastane giderleri, cenaze ve defin giderleri, aracın uğradığı maddi zararın tazmini, araçta meydana gelen değer kaybının tazmini, manevi tazminat ile bu tazminatlara dahil edilecek sair tazminatlardır.


Yaralamalı trafik kazaları sonucu istenebilecek bazı tazminatlar ve giderler: tedavi ve hastane giderleri, kazanç kaybının tazmini, araçta meydana gelen değer değer kaybının tazmini, maluliyet varsa çalışma gücü kaybından doğan tazminatlar, aracın uğradığı maddi zararın tazmini, manevi tazminat ile bu tazminatlara dahil edilecek sair tazminatlardır.


Yalnız maddi hasar ile neticelenen trafik kazaları sonrası istenebilecek bazı tazminatlar ve giderler: maddi zararların tazmini, araçta meydana gelen değer değer kaybının tazmini, aracın kullanılamamasından doğan gelir kaybının tazmini, manevi tazminat ile bu tazminatlara dahil edilecek sair tazminatlardır.


A. TRAFİK KAZASI GEÇİRDİKTEN SONRA NE YAPILMALIDIR?

Olayın şokunu atlattıktan, sizin ve etrafınızdakilerin can ve mal güvenliğini sağladıktan sonra ilk yapacağınız iş avukatınıza haber vermektir. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları sonrası tutulacak tutanaklar polis eşliğinde tutulması gereken tutanaklardır. Bu tutanaklar aksi ispatlanana kadar kesin delil teşkil edeceğinden tutanağa yazılanlar büyük önem arz etmektedir. Yalnız maddi hasarla neticelenen trafik kazalarında tutanaklar taraflarca doldurulmakta yine bu tutanaklara yazılanlar da ileride işleyecek yasal süreç için büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple kaza geçirdikten sonra uygun bir vakitte avukatınıza haber veriniz.


B. TRAFİK KAZASI SONRASI HUKUKİ SÜREÇ

Trafik kazalarında temel hususlar kusur oranları ile sigorta ve kasko sözleşmelerinin içerikleridir. Kaza sonrası karşı tarafın sigortasından, aracı kullanandan ve aracı işletenden talepte bulunulur. Önce karşı tarafın sigortasına yapılacak başvuru sonrası belirlenecek kusur oranlarına sigorta şirketinden bir ödeme alınır yahut sigorta şirketi hiç ödeme yapmaz. Kalan tutar üzerinden dava açılır ve sorumlulara husumet yöneltilir.

Her bir kaza çeşidinde dikkat edilecek hususlar birbirinden farklıdır. Genellikle sigorta şirketleri yahut araç sahipleri oldukça cüzi bir miktar para teklif edip konuyu kapatmak istemektedir. Maalesef hakları ve alacakları konusunda bilgi sahibi olmayan kimseler de bu cüzi miktarları kabul etmektedir. Yahut mesleği avukatlık olmayan kimselere vekalet vermekte ve mağdur olmaktadırlar. Tüm haklarınızı elde etmek ve olası hak mahrumiyetlerine maruz kalmamak için muhakkak bir avukat ile çalışılmasında fayda vardır.


Maddi hasarlı trafik kazaları sonrası araçta meydana gelen her türlü maddi zarar ile aracın kullanılamamasından kaynaklı zararların tazminin en üst seviyede yapılabilmesi, Yaralamalı trafik kazaları sonrası geçici ve kalıcı iş gücü kaybının olması gerektiği şekilde belirlenebilmesi, tedavi masrafları ile yine araçta meydana gelen her türlü maddi zarar ile aracın kullanılamamasından kaynaklı zararların tazminin en üst seviyede yapılabilmesi,


Ölümlü trafik kazaları sonrası destekten yoksun kalma tazminatının, manevi tazminatın olması gerektiği şekilde belirlenebilmesi, ine araçta meydana gelen her türlü maddi zarar ile aracın kullanılamamasından kaynaklı zararların tazminin en üst seviyede yapılabilmesi için muhakkak sigorta hukukunda uzman bir avukata danışılması ve hak edilen alacakların olması gerektiği şekilde, yargı içtihatlarına ve usulü prosedürlere uygun şekilde talep edilmesi gerekmektedir.


C. ALACAKLARIN TAHSİLİ

Trafik kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminatlar ile her türlü alacakların talep edilebilmesi için verilen hakem veya mahkeme kararlarının kesinleşmesi gerekmediğinden, alacakların icra yoluyla tahsili yerel mahkeme kararından hemen sonra yapılabilecektir. bu sebeple kararların icrası çok uzun sürmemekte, alacaklara makul bir vakitte kavuşulabilmektedir.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ

Tutuklama, Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiş bir koruma tedbiridir. Tutuklama ya soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısının istemi...

Comentários


bottom of page