top of page

Uzman Çavuş-Erbaş-Jandarma Sağlık Raporlarına Karşı İptal Davası

  • Av. Yakuphan Türkmen
  • 31 Mar
  • 4 dakikada okunur

Uzman Çavuş-Erbaş-Jandarma Sağlık Raporu İptal Davası
Uzman Çavuş-Erbaş-Jandarma Sağlık Raporu İptal Davası

TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli olmak isteyen aday uzman çavuş, erbaş ve çeşitli jandarma ve askeri personellerin göreve kabullerinden önce 29885 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak “Uzman Erbaş Olur”, "Astsubay Olur" ya da "Subay Olur" kararlarını almaları şarttır.

Halihazırda mesleği sürdüren personelin yahut adayların bu sağlık raporlarını almadan göreve devam etmeleri veya göreve kabul edilmeleri mümkün değildir. Hal böyleyken kişinin mesleği sağlık raporunu verecek doktorların / kurulların iki dudağı arasındadır. Bu noktada sağlık kuruluşlarınca yapılabilecek hatalar, mevzuatın eksik uygulanması, muayenenin eksik yapılması ve benzeri sorunlar kişinin mesleğinden olmasına sebep olacağından bu raporlara karşı yargı yolu açıktır.

Mahkeme kanalıyla alınacak sağlık raporları çok daha ciddi, mevzuat gözetilerek ve adaylar daha iyi muayene edilerek hazırlanmaktadır. İlk başvuru esnasında yapılan hataların bu şekilde önüne geçilmekte ve olumsuz görüş bildirilen sağlık raporları değiştirilebilmektedir.



OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİREN SAĞLIK RAPORU SONRASI NE YAPILMALIDIR?


Kurum tarafından hastaneye sağlık raporu alınması amacıyla sevk yapıldıktan sonra kurulca yapılan değerlendirmede "uzman erbaş olamaz" şeklinde olumsuz bir yanıt aldıysanız rapora İl Sağlık Müdürlüğü vasıtasıyla itiraz etmeniz gerekmektedir. İtiraz sonrası İl Sağlık Müdürlüğü sizi ikinci bir hastaneye sevk edecek ve tekrar rapor alınması gerekecektir. İkinci hastane de size olumsuz rapor verdikten sonra rapor kesinleşecek ve Jandarma Genel Komutanlığı yahut Milli Savunma Bakanlığı halihazırda çalışıyor iseniz görevinizi aday iseniz adaylığınızı sonlandıracaktır. Olur da ikinci hastane size olumlu rapor verirse hakem hastane belirlenecek ve üçüncü bir hastaneye sevkiniz sağlanacaktır. Üçüncü hastaneden alınan rapor kesindir. Bu raporun olumsuz gelmesi halinde yukarıda beyan ettiğimiz gibi J.G.K. veya M.S.B. ile ilişiğiniz kesilecektir.

MADDE 36- (1) Raporlara; raporu alan kişi, raporu alan kişinin velisi veya vasisi, raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve sağlık raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, itiraza konu sağlık kurulu raporunu tanzim eden sağlık hizmet sunucusunun bulunduğu ya da adına rapor düzenlenecek kişinin ikametgâhının bulunduğu ilin il sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğü gerektiğinde il dışı hakem hastane görevlendirmesi yapabilir. Bu durumda görevlendirme yapılan hakem hastanenin bağlı bulunduğu il sağlık müdürlüğüne bilgi verilir.
(2) İl sağlık müdürlüğünce, sağlık raporu alacak kişi Yönerge eki Ek- 12 Hakem Hastane Listesinde yer alan aynı veya üst roldeki en yakın sağlık hizmet sunucusuna gönderilir İtiraz edilen sağlık raporu ile itiraz üzerine verilen sağlık raporundaki kararlar aynı yönde ise sağlık raporu kesinleşir.
(3) İlk sağlık kurulu raporu ile itiraz sonrasında tayin edilen hakem hastanece düzenlenen ikinci sağlık raporu arasında çelişki olması halinde, kişi ilk rapor için itirazda bulunulan ilin il sağlık müdürlüğü tarafından Ek-13 Bölge Hakem Hastaneler Listesi’nde yer alan ilgili branş/branşların bulunduğu en yakın hastanelerden birine sevk edilir. Bölge hakem hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesindir.



SAĞLIK RAPORU SORASI İLİŞİĞİ KESİLEN ADAYIN İPTAL DAVASI AÇMA HAKKI VAR MIDIR?


Sağlık raporunda kurulun olumsuz görüş bildirmesinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı yahut Milli Savunma Bakanlığı adaylığınızın sonlandırılmasına yönelik karar alır ve bu kararı tarafınıza çeşitli yollar ile tebliğ eder. Tebliğin ardından sonra yapılacak iş derhal hukuk yoluna başvurmaktır. 60 günlük zamanaşımı içerisinde alınan karara karşı iptal davası açılmalıdır.

Bu noktada dava zamanaşımı, davanın açılacağı yer, davada husumet yöneltilecek kurum ve taleplere ilişkin birçok ayrıntı bulunduğundan muhakkak bir avukat ile sürecin yürütülmesi gerekmektedir. Kimi zaman davacılar sağlık raporuna doğrudan dava açmakta ve J.G.K. veya M.S.B.'nin ilişik kesme kararlarını beklememektedir. Bu noktada doğrudan rapora karşı açılacak davada husumet yanlış tarafa yönlendirilebilecektir. Yine yerleşik yargı içtihatları doğrultusunda mahkemeler sağlık raporuna karşı doğrudan açılacak davaları dinlememekte, fakat J.G.K. veya M.S.B.'nin alacağı ilişki kesme kararına karşı iptal davası açılabileceği yönünde karar vermektedir. Hal böyleyken hatalı açılacak davalar kişilerin büyük hak kayıplarına uğramasına sebebiyet vermektedir.


PSİKOPATOLOJİK TANILAR SEBEBİYLE OLUMLU SAĞLIK RAPORU ALINAMAMASI DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR?


Sağlık raporu alacak adayların ruh sağlıklarına ilişkin değerlendirmeler de yukarıda izah ettiğimiz TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI ve SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ uyarınca yapılmaktadır.

Yönetmeliğe 10/10/2024-32688 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ile yapılan eklemede ruh sağlığına ilişkin yapılacak tespitlere yönelik birtakım düzenlemeler getirilmiştir. Geçmiş dönemde alınan sağlık raporlarında ruh sağlığına ilişkin yapılan değerlendirmelerin birçok hata içerdiği, adayların haksız yere mesleğe alınmamalarına sebep olduğu ve büyük mağduriyetler yaşattığı anlaşılmış ve bu doğrultuda yönetmeliğe 16/A maddesi eklenmiştir. Eklenen madde sayesinde geçmiş yıllarda birtakım psikopatolojik tanılar almış adayların yalnızca bu tanılar sebebiyle mesleğe alınmamalarının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Madde hükmü aşağıdadır:

MADDE 16
A) 1. Geçirilmiş nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
AÇIKLAMA: (Ek:RG-10/10/2024-32688-C.K-9015/28 md.) Bu fıkra kapsamında ele alınabilecek ruhsal bozukluklarda hastalık öyküsü ve tıbbi kayıtlar dikkate alınarak geçmiş psikiyatrik tanı ile ilgili içerik, seyir ve prognostik faktörler değerlendirilir, gerekirse geçmiş psikiyatrik tanılara ilişkin epikriz talep edilir. Geçmiş psikiyatrik tanı reaktif ve tekrarlamayan bir durum gösteriyorsa ve üç aydan kısa süreli tedavi almışsa, geçmiş tıbbi kayıtlarda bu duruma ilişkin hastane yatışı, psikotik belirtiler, intihar girişimi, madde kullanımı, dürtüsellik, kendine zarar verici davranışlar tanımlanmıyorsa, dış kaynaktan alınanlarda son 3 yıla ait psikiyatrik bir tanı/tedavi kaydı yoksa veya hâlen ruhsal muayene ve/veya psikometrik inceleme sonuçlarına göre psikopatolojik bir unsur saptanmamışsa, psikiyatri uzmanı tarafından “sağlam” kabul edilir.

Yukarıdaki madde dikkate alındığında son 3 yılda kişinin psikopatolojik bir tanısı olması tek başına elenme nedeni olmayacak fakat kişinin aldığı bu tanının hala onu etkileyip etkilemediği de araştırılacaktır. YANİ SIRF GEÇMİŞ 3 YILDA PSİKOPATOLOJİK BİR TANI VAR DİYE ADAY ELENEMEYECEK, DOKTOR TARAFINDAN UZMAN ERBAŞ OLAMAZ YÖNÜNDE SAĞLIK RAPORU DÜZENLENEMEYECEKTİR. MAALESEF HASTANELERDE OLUŞTURULAN KURULLARDA DOKTORLAR DAHA ÇOK OLUMSUZ RAPOR VERME EĞİLİMİNDE OLUP RAPORLARIN DÜZELTİLEBİLMESİ İÇİN MAHKEME YOLUNA BAŞVURULMASI GEREKMEKTEDİR.


SONUÇ


TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli alımlarında sağlık kuruluşlarınca verilen "uzman erbaş olamaz" yönünde görüş bildiren sağlık raporlarına karşı idari yargıda 60 günlük zamanaşımı süresi içerisinde dava açılması gerekmektedir. Yukarıda izah ettiğimiz şekilde açılacak davalarda birçok usuli prosedür işletilmekte olup bu alanda uzman bir avukattan yardım alınması olası hak kayıplarının önüne geçilmesine sebep olacaktır.














 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener más información.
bottom of page